• Instruktaż higieny
    Celem zapobiegania próchnicy jest ochrona uzębienia przed szkodliwymi czynnikami, aby utrzymać zdrowe i żywe zęby od najwcześniejszych lat aż do późnej starości. Zdrowe uzębienie i przyzębie to czynniki warunkujące wydolność żucia oraz dobre samopoczucie, gdyż piękne zęby sprawiają, iż częściej się uśmiechamy i stajemy się bardziej pewni siebie.

    Profilaktyka próchnicy realizowana w naszym gabinecie to przede wszystkim instruktaże dotyczące higieny jamy ustnej i diety, oraz stosowanie preparatów fluorowych i laków szczelinowych. Prawidłowa higiena jamy ustnej to głównie odpowiednia metoda szczotkowania zębów, której dobór zależy od stanu zębów i przyzębia, oraz zręczności manualnych pacjenta. Skuteczność szczotkowania zależy też w pewnym stopniu od dodatkowych środków czyszczących takich jak pasta do zębów czy płyn do płukania ust, które to produkty również należy dobierać stosownie do potrzeb i wieku pacjenta. Ponadto nawet najlepsza szczoteczka do zębów nie jest wystarczająca do dokładnego oczyszczenia wszystkich miejsc w uzębieniu. Dlatego też zaleca się stosowanie dodatkowych przyborów higienicznych, takich jak nitki, wykałaczki, szczoteczki międzyzębowe i inne.

    Ogromne znaczenie dla kontroli próchnicy ma ograniczenie spożywania węglowodanów. Węglowodany wywołujące próchnicę występują nie tylko w słodyczach, ciastach i cukrze, ale także w sokach owocowych, napojach mlecznych i syropach. Stąd nieoceniona ważność walki z nawykiem pozostawiania butelki u śpiących niemowląt, albo wysiłków mających na celu wyeliminowanie automatów ze słodyczami w szkołach. Również wiele napojów ma duży potencjał wytwarzania nadżerek szkliwa. Napoje te nie powinny być przetrzymywane w jamie ustnej – raczej pite przez słomkę, a ich spożycie nie powinno następować tuż przed zaśnięciem. Do napojów tych należą produkty dla sportowców, piwo, drinki alkoholowe, napoje gazowane, herbaty owocowe i tabletki do ssania.

  • Lakowanie
    Lakowanie zębów, czyli wypełnianie bruzd i zagłębień anatomicznych na powierzchniach zębów. Miejsca te ze względu na niekorzystną budowę ograniczają możliwość samoczyszczenia przez ślinę i są trudne do właściwego szczotkowania szczoteczką do zębów, a także ułatwiają rozwój bakterii co sprzyja powstawaniu ognisk próchnicy już we wczesnym okresie uzębienia stałego. Zabieg uszczelniania powinno się przeprowadzać po całkowitym wyrżnięciu zęba i po dokładnym zbadaniu czy ząb jest zdrowy. Uszczelnia się trzonowce mleczne i stałe, przedtrzonowe,  a także zagłębienia górnych siekaczy stałych. Najbardziej zagrożone próchnicą są zęby stałe (pierwsze stałe trzonowce), które pojawiają się około 6-ustego roku życia  – stąd potrzeba profilaktycznego ich lakowania.

    Podstawowe działanie laku to uwalnianie jonów fluoru do otaczającego szkliwa, także ochrona mechaniczna bruzd przed zaleganiem resztek jedzenia. Należy jednak pamiętać, że lak zabezpiecza przed próchnicą tylko niektóre powierzchnie zęba. Stąd konieczne jest stosowanie również innych form profilaktyki np. lakierowania.

    Zabezpieczone lakiem zęby należy kontrolować co 6 m-cy, ponieważ w miejscach gdzie uszczelniacz wypadł lub uległ starciu ponawia się lakowanie, lub dokłada materiał, aby zwiększyć jego skuteczność.

  • Lakierowanie
    Lakierowanie zębów to jedna z technik fluoryzacji kontaktowej. Jest to zabieg polegający na wcieraniu bądź pokrywaniu powierzchni zęba preparatem zawierającym fluor, co zwiększa odporność szkliwa na próchnicę przez tworzenie fluoroapatytów, które są mniej rozpuszczalne w kwasach. Inną metodą jest aplikacja preparatu w postaci żelu na specjalnych łyżkach, które przykłada się do górnego i dolnego łuku zębowego.

    Wskazania do stosowania lakierów fluorowych to: zapobieganie próchnicy u dzieci i dorosłych, remineralizacja szkliwa (odbudowa) w ogniskach próchnicy początkowej, zapobieganie próchnicy wtórnej wokół wypełnień i uzupełnień protetycznych, zapobieganie próchnicy w trakcie leczenia ortodontycznego oraz znoszenie nadwrażliwości zębów.